Фронтекс оставя бежанци от Либия да умрат в корабокрушения? Медиите разследват

Никола Гро-Верхайде пита в журналистическия блог Bruxelles 2 „какво точно прави мисията на Фронтекс?“ в Средиземно море.

Вчера Върховният Комисариат по бежанците на ООН отправи „апел към европейските държави да подобрят спешно механизмите за спасение в морето.“ ВКБООН уточнява, че досега Европа е приела „по-малко от 2% от населението, което е избягало от Либия в следствие на конфликта.“ Според организацията, 35 кораба – с 12.360 хора на борда – са достигнали бреговете на Европа до този момент, като 11.230 – Италия, а други 1.130 – Малта. Това е далеч от общия брой от 740.000 души, сред които близо четвърт милион либийци, които са избягали от бойните действия и са подслонение в Тунис (основната част), Египет и Република Нигер.

Какво прави мисията „Фронтекс“?

Трябва да уточним, че Европейският съюз е изпратил по протежението на европейските брегове, а в частност около о-в Лампедуза, близо до Либия, мисия за наблюдение, която обединява военни катери и самолети на бреговата охрана от няколко държави на ЕС. Тази мисия, координирана от агенцията за наблюдение на границите (Фронтекс) има за своя цел да следи миграционните процеси и е задължена от международното право да оказва помощ на бежанците.

Би било интересно да знаем дали тази брегова охрана е имала информация за бежанските кораби, които се претърпели корабокрушение. Ако ли не – защо няма такава информация? Задали сме този въпрос, заедно с няколко журналисти, на Европейската комисия (ЕК). Очакваме отговор…

Никола Гро-Верхайде Bruxelles2

http://bruxelles2.over-blog.com/15-index.html

Advertisements
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s