27 март – ПРОТЕСТ пред дома в Бусманци.

Протестът е част от кампанията под наслов „Нелегални хора няма!“

На 27 март в 11,00 ч. се състоя организирания от „Инициативен комитет за солидарност с имигрантите и бежанците” протест пред „Специалния дом за временно настаняване на чужденци” в софийския квартал Бусманци.

This slideshow requires JavaScript.

Пред високите, опасани с бодлива тел стени на „домът“ дойдоха да изразят своята позиция около 50 човека, сред тях имаше и 30тина активисти, дошли специално за този протест от няколко европейки страни, както и имигранти – доскорошни затворници в същия концлагер. Родни правозащитници, представители на 128485858686-те НПО-та, будни интелектуалци и не толкова будни творци – не се забелязваха в района.

Транспарантите, които протестиращите разпънаха, гласяха: „Нелегални хора няма“, „Статут за бежанците сега“, „Без граници Без нации“, „Солидарност“……….

Полицията беше видимо нервна, и още с пристигането на протестиращите започна да иска номера на лични карти, да записва номера на автомобили. Медията беще представена от няколко ТВ канала, БНР, фотографи. Не липсваха и дежурните цивилни полицаи.

Зад стените на затвора беше истинска еуфория, както при всеки друг протест. Хората се катереха по решетките, викаха, развяваха дрехи и ръкомахаха радостно. На написани в момента листа, се четеше „Give me Freedom“.

Дори излезбият бус на кетъринг фирма, обещаващ сладки лакомства, не попречи на чуждестранните участници в протеста да разберат що за „дом“ е това.

Беше прочетена позицият на организаторите от „Инициативен комитет за солидарност с имигрантите“, бяха скандирани и отправени призиви в знак на подкрепа на различни езици, включително урду и арабски.

В 12 часа протеста приключи. Отново полицията се намеси нарочно търсеща конфликти или поне да стресира протестиращите – бяха искани отново паспорти на чужденци, записвани без видима причина лични данни и тн. Но несвикналите на сериозен отпор, бг ченгета бяха неприятно изненадани от острата реакция на хората, които н асвой ред изискаха, записаха и обещаха да пуснат жалби в съответните посолства срещу това умишлено и наложено очевидно от „високо“ действие.

И тук всичко щеше да приключи ако по-късно пред деня, от сигурен източник не разбрахме, че след протеста част от затворенити хора са били пребити. 15 души от дома са затворени в изолатора. Веднага се организира малък , символичен претосет пред БТВ, с искане за медийно отразяване на произвола извършван от страна на властите в „Дома“

„Когато протестът завърши, голяма част от хората бяха на прозорците, скандирайки, виждайки нашата подкрепа към тях. Веднага като сме свършили нашия протест те са останали още по прозорците. Те са започнали грубо да ги издърпват, да ги бутат от там, да ги ритат. И да, имало е някаква форма на бунт, след което е започнало пълното насилие”, каза Иво Стефанов.

Ние отново припомняме целите на този протест и нашата позиция:

Чрез протеста настоява за:
• Свобода за всички задържани чужди граждани, които не са извършили никакво
• престъпление;
• Директно предоставяне на убежище за всички, които са поискали бежански статут;
• Улесняване на процедурата за получаване на бежански и имиграционен статут;
• Спиране на произволното задържане в т.нар. „центрове за задържане”;
• Преустановяване дейността на всички подобни на „Специалният дом” места в
• България и Европа;
• Свободно придвижване на хората.

Задържането на чужденци в институции като „Бусманци“ нарушава няколко члена на Всеобщата декларация за правата на човека, а именно:

Член 3: Всеки има право на живот, свобода и лична сигурност;
Член 6: Всеки човек, където и да се намира, има право на признаване на неговата правосубектност.
Член 11.1: Всеки човек, който е обвинен в престъпление, има право да бъде считан за невинен до доказване на неговата вина, в съответствие със закона, в публичен процес, по време на който са му били осигурени всички необходими гаранции за неговата защита.
Член 9: Никой не трябва да бъде подлаган на произволен арест, задържане или изгнание;
Член 13:
1. Всеки човек има право свободно да се придвижва и да избира своето местожителство в пределите на всяка държава.
2. Всеки човек има право да напусне всяка страна, включително и своята, и да се връща в страната си.

Член 14: Всеки човек има право да търси и да получи убежище в други страни, когато е преследван.

Ние смятаме, че човешките права не могат да са функция на гражданството. Така както допускаме да третират бежанците, така ще третират и самите нас. Повечето българи имат ако не близки, то познати, които са мигранти. Ние сме солидарни с мигрантите. Никой не е способен да предвиди бъдещето, но легитимирайки унижението на човешкото достойнство, репресията и произвола, ние поставяме себе си и децата си в риск.

„Инициативен комитет за солидарност с имигрантите и бежанците”

Advertisements
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s