Тунизийски имигранти: Отношението на ЕС към нас е срамно

Имигранти от Тунис, блокирани на италианския остров Лампедуза, се чувстват предадени от Европейския съюз (ЕС), като съпоставят отношението към тях и усилията на обикновени тунизийци да помогнат на бежанците от Либия, съобщи EUobserver.

Халед Хароби е пристигнал на острова в неделя и е прекарал последните три нощи, като е спал на земята, заобиколен от местни жители, които протестират срещу новия поток от бежанци.

„Дойдохме тук, за да търсим свобода, да търсим справедливост, права. Защото това е, каквото сме чували за Европа. Но къде са тези неща? Не намираме нищо“, каза Хароби пред електронното издание. Въпреки че Италия се оплаква от няколко хиляди имигранти, много по-бедният Тунис прие повече от 200 000 бежанци от Либия, обясни той.

„В Тунис не е така. В Тунис хората от всички градове – от Тунис, Джерба, Сфакс – носят възглавници и всякакви неща, за да помогнат на бежанците. Храна също. Ние не сме яли нищо освен мляко“, каза бившият служител в хотел, чиято цел е Франция, където би приел всякаква работа.

Пътуването от Тунис до Лампедуза е дълго от 16 до 24 ч. и доста трудно, особено когато вълните са високи. Това е причината да пътуват най-вече млади мъже, макар че все по-често на италианския остров пристигат жени и деца.

Доброволците и местните благотворителни организации не смогват да раздават храна, дрехи и одеяла, тъй като по-често пристигат нови лодки, отколкото излитат самолети с бежанците. Специализираният център, който е устроен да приеме максимум 850 души, сега събира повече от 2000 тунизийци. Останалите спят по улиците, предаде EUobserver.

След няколко дни протести от страна на местните жители италианското правителство в понеделник проведе извънредна среща и убеди други региони да приемат 5000 бежанци, пристигнали за по-малко от седмица и чийто брой надвишава този на жителите на острова.

Освен самолети в преместването на бежанците ще се включи и италиански военен кораб, чиято цел е да отведе 700 тунизийци от Лампедуза в Сицилия. Европейската служба за граничен контрол (Фронтекс) ще помогне с финансирането на акцията.

Оригинална статия: http://euobserver.com/9/32043

Превод: http://www.dnevnik.bg/

Advertisements
Публикувано на Uncategorized и тагнато, , , , , . Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s